Ve svém okolí občas slýchám argumenty o nedůležitosti textu písní, které poslouchám. Z vlastní zkušenosti vím, že texty jsou důležité. Jsou důležité kvůli sdělení, které nám autor chce říci. Jako křesťan nemůžu poslouchat texty, které urážejí Boha nebo jsou v rozporu s mým svědomím. Z těchto důvodů se snažím neposlouchat písně s špatným textem (byť jsou po hudební stránce dobré). Přiznávám, že ne vždy se to daří.

Před nějakou dobou jsem pro kamaráda překládal text písně Gott ist ein Popstar. Když jsem tu píseň slyšel poprvé (bez zhlédnutí klipu), tak se mi celkem líbila. Libila se mi do té doby než jsem se zahloubal do textu. Překlad je zde: http://rebel-ghost.blog.cz/0706/oomph-gott-ist-ein-popstar-preklad (svůj nezveřejňuji, protože není tak dobře uhlazený; popř. na YouTube je možno zhlédnout i klip). Tato píseň je textově z těch tvrdších. Proč je pro křesťana nepřijatelná, nemá smysl rozvádět.

Ale jak mám poznat jestli je text dobrý nebo špatný? Na internetu se dá najít překlad nebo si člověk musí procvičit znalost jazyka. No dobře, ale kde najdu alternativní hudbu s kvalitním textem? Jsem mladý a hudba je nedílnou součástí mého života... Pomoci mohou stránky http://hudba.signaly.cz/, kde je možno najít spoustu informací ohledně hudby s kvalitními texty.

Znáte písničku Plakala od Divokého Billa? (Jestli ne tak si ji ani nepouštějte). Je velmi chytlavá, že? Text je  velmi snadno zapamatovatelný, ale se z mozku maže velmi těžko. A proto:

"Text je alfa i omega celé písně."