Včera dopoledne vyšla na internetovém deníku Novinky.cz zpráva o exkomunikaci tří kněží a jednoho jáhna. Hledal jsem na internetu další informace, abych si mohl o případu udělat vlastní obrázek.


Dva kněží z bratislavské arcidiecéze, jeden kněz a jáhen trnavské arcidiecéze napsali biskupům dopis, ve kterém arogantním tónem požadovali od biskupů zřeknutí se bludů. Dopis mj. obsahoval vyznání víry, které dotyční sami sestavili a termín do kdy ho biskupové musí složit. Bratislavský arcibiskup si své dva kněze pozval a žádal je aby stáhli dopis a omluvili se.

Cituji z prohlášení bratislavského arcibiskupa:

Stanislav Cigánek a Martin Chlebek neposlúchli požiadavku, ktorú som vzniesol, a preto som bol nútený použiť voči nim cirkevný trest suspenzie z kňazskej služby pre tvrdošijnú a zámernú neposlušnosť s nádejou, že ich tento trest privedie k náprave a obnovia poslušnosť svojmu ordinárovi. Zároveň som bol nútený aj formálne konštatovať, že tvrdošijným zotrvaním na texte svojej výzvy sa nachádzajú v stave mylnej náuky, čiže herézy a teda samým činom upadli do cirkevného trestu exkomunikácie. Nakoľko som s vážnosťou zobral ich postavenie v spoločenstve veriacich ako vysvätených kňazov, ktorí majú povinnosť mať jasné a pravdivé poznatky o dôsledkoch vysviacky, bol som nútený vyhlásením konštatovať exkomunikáciu, lebo ide o osobitne nebezpečný heretický tvrdošijný stav osôb, ktoré majú mať povinné poznanie pravej katolíckej náuky. Stanislav Cigánek a Martin Chlebek boli zákonne suspendovaní 17. decembra 2009 a zároveň v ten istý deň bola zákonne vyhlásená ich exkomunikácia, do ktorej upadli vlastnou herézou.

Na celém případu mě zarazilo, že se jedná o novokněze, kteří loni v červnu slibovali úctu a poslušnost biskupovi a jeho nástupcům. Bratislavský a trnavský arcibiskup vyzývají k modlitbě za zmiňované kněze a jáhna. Nenechme tuto výzvu zapadnout.

 

Pro doplnění přikládám několik odkazů.

Zmiňovaný článek na Novinkách:

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/189207-dva-knezi-byli-na-slovensku-exkomunikovani-za-kacirstvi.html

Článek na Aktuálně:

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=657987

Vyjádření bratislavského arcibiskupa:

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20100113020

Vyjádření trnavského arcibiskupa

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20100114034

Článek na slovenském serveru Sme, který obsahuje i dopisy dotyčných:

http://www.sme.sk/c/5191875/katolicka-cirkev-exkomunikovala-troch-knazov-a-diakona.html

 

Než vložíte svůj komentář, pamatujte prosím, že hříšníka máme milovat a hřích nenávidět.

 

Doplnění 19.1. 2010

Vyjádření Slovenské společnosti kanonického práva:

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20100118028