V poslední době se roztrhl pytel s agenturami, které nabízejí vypracování podkladů pro diplomové a jiné práce. Když jsem psal diplomku, tak mi odkaz na takovou společnost vyhodila kontextová reklama. V tomto článku bych rád upozornil na některá úskalí, které má tato činnost.


Pro někoho může být "zpracování podkladů" dobrým přivýdělkem. Zpracování podkladů jsem dal schválně do uvozovek, protože z nabídky jednoznačně vyplývá, že práci někdo napíše za Vás.

Podle stránek jedné agentury stránka diplomová práce stojí 200 až 350 Kč. Průměrná diplomová práce o šedesáti stranách stojí 12 až 21 tisíc korun. Jiná agentura dokonce nabízí vypracování dizertační práce. To mě přijde jako úplná zvrhlost. Dizertace má přinést něco nového a má tam být vlastní vědecká práce autora. Za sebe říkám, že bych z koupeného titulu neměl radost.

Taková brigáda má svá úskalí. Na webu jedné agentury píšou, že je to legální. Níže uvedený článek z iDnes.cz tvrdí, že je tím porušen autorský zákon. I kdyby to bylo legální, tak je to rozhodně nemorální a odporuje to imatrikulačnímu slibu.

Ptal jsem se na tuto problematiku svého vedoucího diplomky (je právník) a ten označil vztah mezi zmíněnou agenturou a skutečným autorem, za prostituci v oblasti autorského práva. Ptal jsem se na to, protože mě to zaujalo. Nyní po zvážení všech argumentů je mi jasné, že se tohoto byznysu nemůžu účastnit ani jako zpracovatel ani jako zákazník.

K napsání tohoto článku mě vyprovokoval první článek, který je na odkazu níže. Když jsem dál hledal přes Google, tak jsem našel druhý článek na iDnes.cz

http://zena.centrum.cz/deti/skolaci-a-pubertaci/clanek.phtml?id=789506#utm_source=aktualne.centrum.cz&utm_medium=article-hint&utm_content=blogy

http://zpravy.idnes.cz/disertacni-praci-vam-za-desitky-tisic-na-zakazku-zpracuje-nevedec-p9o-/domaci.aspx?c=A110815_1634730_domaci_hro