Drazí zaměstnanci a klienti charity, sestry a bratři. 

V prvním čtení z knihy Nehemiáš jsme slyšeli jak kněz Ezdráš vybízí k slavení. Jistě máme důvod slavit. Dnes slavíme den charity. Je dobře, že oslava tohoto dne začíná mší svatou. O mši svaté také můžeme říci, že ji slavíme. Prvotní křesťané se po slavení Eucharistie sešli k agapé – k hodům nebo hostině lásky.


Řecké slovo agapé je také jedním z výrazů pro lásku. Znamená nesobeckou dávající lásku, kterou Bůh miluje nás. S touto láskou agapé bezprostředně souvisí další termín, který je vám určitě blízký. Je to služba.

V evangeliu jsme četli o vyslání 72 učedníků. Učedníci byli vysláni aby uzdravovali nemocné. Vy jste také posláni abyste sloužili a pomáhali uzdravovat. Toto uzdravování nemocných můžeme chápat v několika rovinách. První rovinnou je uzdravení fyzické. To je převážně v kompetenci lékařů a dalšího odborného personálu. Ale i zde je možnost, jak můžeme pomoci. Může to být drobná služba, např. podání sklenice vody.

Druhou rovinou může být povzbuzení. Někteří klienti potřebují slyšet slova povzbuzení. U povzbuzení je třeba vhodně volit slova a zvažovat jestli to klientovi pomůže.

Další rovinou může být uzdravení vztahů. Může to být uzdravení vztahu k Bohu nebo i vztahu k příbuzným nebo přátelům.

Této souvislosti jsem si vzpomněl na příhodu, kterou vyprávěla MUDr. Svatošová. Paní doktorka jednou provázela inspekční lékařku hospicem. Přišly spolu na pokoj, a inspekční lékařka se ptala klientky jak se má. Klientka jí odpověděla, že se má výborně. Na chodbě se inspektorka ptala jakou má diagnózu. Cože ona má rakovinu slinivky? Vždyť to je pěkně hnusná diagnóza a ona mi řekla, že se má výborně. MUDr. Svatošová jí potom řekla, že klientka po spoustě let opět začala mluvit se svojí dcerou.

V oblasti uzdravení vztahů můžeme hodně udělat a hodně pomoci. Mohou být vztahy, kde jediná pomoc je naše modlitba, u jiných můžeme vyslechnout nebo zprostředkovat setkání.

Abychom mohli druhým pomáhat, tak k tomu potřebujeme být připraveni. Přípravu bych rozdělil do tří částí. Jednak je to příprava odborná. K odborné přípravě máte školení a semináře, kde vám přednášejí odborníci. Psychická příprava je náročnější. Vím z vlastní zkušenosti, že je někdy těžké jít otevřít dveře s úsměvem. Ale uvědomuji si, že návštěvníci fary nesmí odnášet to, že mě zrovna něco přeletělo přes nos. Třetí částí je příprava duchovní, tím myslím život z modlitby a ze svátostí.

Jak může třetí bod vypadat v praxi? Jednou mi jeden zubní lékař říkal, že se někdy při ošetřování nad pacienty modlí. Dle mého názoru je to to nejlepší co pro ně může udělat.

Přeji Vám, ať radost z Hospodina je vaší silou a abyste tuto radost dokázali předávat všem potřebným.

Amen.