Drahé sestry drazí bratři, při pohledu na dnešní první čtení a evangelium nám vystává jako nosné téma spása, resp. touha po spáse.


V prvním čtení z druhé knihy Makabejské jsme slyšeli o váženém a vzdělaném muži Eleazarovi. Tento muž byl nucen jíst vepřové maso, ale on ho raději vyplivnul než aby se provinil proti zákonu. Eleazar zná zákon a celý život ho dodržuje. Jde mu o plnění podstaty zákona bere ho za svůj. Důkazem toho může být odmítnutí podvodu s masem obětovaným modlám. Pro svoje přesvědčení nakonec umírá.

V evangeliu je jiný výchozí bod. Veřejný hříšník, který kolaboroval s Římany. Vlastní národ ho nenáviděl. Zacheus touží spatřit Ježíše. Jde napřed a vyleze na fíkovník. Ježíšův pohled ho uzdraví. Zacheus se obrátil a slíbil nápravu škody. Ježíš nakonec Zacheovi říká: "Dnes přišla do tohoto domu spása. Vždyť i on je potomek Abrahámův. Syn člověka přišel hledat a zachránit, co zahynulo."

U každého úryvcích je ovšem jiná výchozí pozice. Spravedlivý x veřejný hříšník. Můžeme zde také vidět paralelu. Rozhodnutí pro spásu něco stojí. Zachea stálo velkou část majetku: "Polovici svého majetku, Pane, dám chudým, a jestli jsem někoho o něco ošidil, nahradím mu to čtyřnásobně!" Eleazara stálo rozhodnutí pro Zákon život.

Z obou úryvků vyplývá, že spasen může být kdokoliv, ale je potřeba pro to něco udělat. Nemůžeme očekávat že spása spadne z nebe jako jablko. Zacheus udělal první krok, vylezl na fíkovník. Pak na něj pohlédl Ježíš a proměnil ho. Nechme se i my proměnit Ježíšovým pohledem.

Amen.