Včera v médiích proběhla zpráva, že KSČM podala návrh zákona o referendu ke zrušení církevních restitucí. (http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kscm-predlozila-zakon-o-referendu-ke-zruseni-cirkevnich-restituci/1022968)


V první chvíli mě napadlo, že už mě ten populismus, demagogie a štvaní proti církvím přestává bavit. Jak se říká, stokrát nic umořilo osla nebo též údajný Goebblesův výrok: "Stokrát opakovaná lež se stává pravdou."

Pak jsem se na věc podíval z jiného úhlu. Najel jsem na stránky kscm.cz a našel tam několik informací osvětlující danou problematiku.

Hledal jsem stanovy strany a našel jsem sekci knihovna. V položce knihy klasiků mají dvě knihy: Reportáž psanou na oprátce a Manifest komunistické strany. A došlo mi, proč to komunisté dělají. Pěstování nenávisti mají více než 150 let v programu. Cituji ze čtvrté části manifestu:

"Komunistická strana však nepřestává ani na okamžik pěstovat mezi dělníky co nejjasnější vědomí nepřátelského protikladu mezi buržoazií a proletariátem, aby němečtí dělníci mohli okamžitě využít společenských a politických podmínek, které musí s sebou přinést panství buržoazie, jako zbraně proti ní samé, aby po svržení reakčních tříd byl v Německu ihned zahájen boj přímo proti buržoazii."

[...]

Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního společenského řádu. Nechť se panující třídy třesou před komunistickou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět.

Proletáři všech zemí, spojte se!

(http://www.kscm.cz/knihovna/knihy-klasiku/manifest-komunisticke-strany - poslední větu mají tučně i na komunistickém webu)

Pak jsem po chvíli hledání našel stanovy konkrétně bod 4:

"Programovým cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, postavená na maximální občanské samosprávě, prosperující a sociálně spravedlivá, pečující o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír. Program KSČM vychází z marxistické teorie otevřené dialogu s mezinárodním komunistickým a levicovým hnutím, novým myšlenkám a poznatkům. KSČM usiluje o to, aby byla stranou masovou, která pracuje na základě kolektivnosti jednání a rozhodování, samosprávných principů a široké vnitrostranické demokracie."

(http://www.kscm.cz/nase-strana/stanovy)

Nakonec jsem si v pravém menu všiml upoutávky na petici k návrhu ústavního zákona o referendu ke zrušení zákona o tzv. církevních restitucích. Na obrázku je kněz s křížem na krku u hromady zlatých mincí a v ruce má knihu se symbolem amerického dolaru. Obrázek má červené pozadí.

http://www.kscm.cz/ke-stazeni/petice/79996/petice-k-navrhu-ustavniho-zakona-o-referendu-ke-zruseni-zakona-o-tzv-cirkevnich-restitucich

Z uvedeného mně vyplývá, že komunisté budou plivat proti restitucím, protože jinak by museli přiznat, že majetek byl ukraden ve jménu komunismu.