V tomto clanku jsou shrnuty prakticke informace, ktere se hodi vedet pred cestou do USA. Jeden knez zve dva az tri jahny z Moravy a ja byl vybran abych jel. Byl to vyborny zazitek. V clanku uvadim nekolik praktickych informaci.


Uvod

Tyto informace jsem sbiral ruzne po internetu a tady jsou kompletni tak jak pro nas platily na jare 2013. Vetsina clanku je psana na mobilu behem presunu po USA, proto je bez diakritiky.

Vizum

Obcane Ceske republiky nepotrebuji pro turisticke cesty do USA vizum. Je potreba mit biometricky pas (tzv. ePas, v ČR vydavan od 1.9.2006) a ESTA povoleni. Pas se vyrizuje na obecnim urade s rozsirenou pusobnosti v miste trvaleho bydliste. Neni potreba mit s sebou fotku. V cipu pasu je ulozena fotka a otisky obou ukazovacku. Spravni poplatek je 600 Kc. ESTA je predbezne povoleni ke vstupu na uzemi USA (nektere otazky muzou byt pro nas usmevne, ale Americane to berou vazne, napr. (cast otazky): Jste zapojen do teroristicke cinnosti?). Konecne rozhodnuti je na imigracnim urednikovi na cilovem letisti. ESTA se vyrizuje se na webu ministerstva pro vnitrni bezpecnost USA. Je nutne si overit ze neni podvrzena domena. Za toto povoleni se plati spravni poplatek 14 USD a je mozne ho zaplatit kartou pres internet. Formular je k dispozici i cesky. Vice informaci se da najit na webu ministerstva zahranici CR:

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/severni_amerika/usa/cestovani/documents.html
http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/severni_amerika/usa/cestovani/visa.html

Oficialni navod k vyplneni ESTA dotazniku na strankach velvyslanectvi USA v Praze:
http://czech.prague.usembassy.gov/esta.html

Letenky

Letenku je vhodne koupit dopredu da se na tom usetrit. Pred Velikonocemi se dala koupit letenka Praha - New York za 13 000 Kc. Bezna cena u konkurence byla 18 000 Kc. My jsme po dlouhem zvazovani objednali letenku Praha - Houston pres Frankurt a leteli jsme s Lufthansou. Lufthansa leta linku Frankfurt - Houston (LH 440) s Airbusem A380-800 (nejvetsi dopravni letadlo na svete). Pri objednani letenek bylo mozne zamluvit sedadla, rozhodne doporucuju vyuzit teto moznosti. S vyberem mista muze pomoci portal seatguru.com.

Zavazadla

Do letadla je mozne si vzit jedno velke zavazadlo, ktere bude odbaveno a jedno prirucni a jeste je mozne vzit prirucni kabelku nebo tasku na notebook. Maximalni dovolena vaha velkeho zavazadla je 23 kg. U prirucniho zavazadla se to lisi podle aerolinek. Tyto informace jde najit na jejich strankach a jsou na elektronicke letence. U Lufthansy to je 8 kg, ale ve skutecnosti nikoho nezajimalo kolik zavazadlo vazi. Velmi praktickou pomuckou se ukazal byt prirucni digitalni mincir. Temer nic nevazi a ve srovnani s vahami na zavazadla je znacne levnejsi. Ja mincir koupil na Aukru za 190 Kc vcetne postovneho.

Baleni

Ja jsem se sbalil do dvou kufru, mensi byl jako prirucni zavazadlo. Tento zpusob je narocnejsi pri cestovani verejnou dopravou. Na zpatecni ceste jsem byl rad, ze jsem to tak mel, objem se hodil. Do prirucniho zavazadla je nutne sbalit leky, elektroniku, dulezite dokumenty. Je vhodne si sbalit nejake obleceni, pro pripad, ze by se nekde zatoulalo velke zavazadlo. Na doporuceni jsme na kufrech meli pod posledni vrstvou folie papir o formatu A4 s trasou (PRG-FRA-HOU). V prirucnim zavazadle je zakazano prevazet kapaliny. Jedinou vyjimkou jsou leky atd. s objemem do 100 ml a ty musi byt v uzaviratelnem sacku bokem. Cesi obvykle vozi do sveta slivovici a ani my jsme nebyli vyjimkou. Napred jsem lahve s alkoholem zabalil pouze do rucniku, ale pozdeji jsem slysel o pripadu, ze se rozbila sklenena lahev v kufru a tak jsem lahve zabalil do igelitek. Take jsme vezli bylinkove sirupy ve sklenenych lahvich. Kazdou lahev jsem zabalil do mikrotenoveho sacku a pak do mensich kousku obleceni. Igelit byl dobry napad. Dve lahve z deseti byly ulepene od sirupu ktery prokapal pres vicko, ktere bylo jen zasroubovane bez zadne dalsi ochrany.

Limity pro dovoz

USA maji limity pro dovoz nekterych komodit. Je zakazano dovazet jidlo. U tabaku je limit 100 doutniku nebo 200 cigaret, popr. pomerna cast (napr. 50 doutniku a 100 cigaret). Na produkty z Kuby je absolutni embargo. Osoba starsi 21 let muze dovezt 1 litr alkoholu. Nekde jsem nasel rozdeleni podle druhu alkoholu (nevim zda je platne): jeden litr tvrdeho alkoholu nebo ctyri litry vina nebo sestnact litru piva... Nikde se nas neptali, kolik alkoholu vezeme. Financni prostredky presahujuci 10 000 USD priznat v celni deklaraci (formular CBP 6095B - formular je na strance u navodu k vypleni ESTA dotazniku). Tento formular rozdaji vsem v letadle nebo na lodi. Ve formulari jsou opet zajimave otazky, napr. jestli jsem byl v primem kontaktu s hospodarskymi zviraty...

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/severni_amerika/usa/cestovani/duty.html

Elektrina

V USA maji napeti v siti pouze 110 V. Vetsina nabijecek a drobne elektroniky je stavena na vstupni napeti 100 az 240 V. V pripade, ze spotrebic nepodporuje americke napeti, tak je potreba trafo, v ostatnich pripadech staci redukce. Na benzince jsem videl za 5 USD USB nabijecku.

Zaver

Vsechny zde uvedene informace jsou bez zaruky a je nutne si je overit. Takto platily na jare roku 2013 a je mozne, ze doslo k legislativnim zmenam.