Tento článek je úvodník z Klobuckého farního zpravodaje. Díky sanitan za upřesnění vyjádření a korekturu.


Liturgický kalendář nám v srpnu dává možnost zastavit se u dvou důležitých událostí. První svátek je Proměnění Páně a druhou slavností je Nanebevzetí Panny Marie. Tyto dva svátky nás uvádějí do tajemství života Ježíše a Panny Marie.

V srpnu si též připomínáme dvě smutná výročí. Před sedmdesáti lety, dne 6. a 9. srpna roku 1945 byly svrženy atomové bomby na japonská města Hirošima a Nagasaki. V roce 1962 vypukla Karibská krize. V Karibském moři v tu dobu operovaly sovětské ponorky, které měly ve výzbroji střely s jadernými hlavicemi. Alarmující je, že k jejich odpálení stačilo pouhé slovo velitele, které bylo nezpochybitelné a který se nemusel domáhat žádnéhou souhlasu z vyšších míst. Stačilo slovo jediného člověka, aby další místa definitivně zmizela ze zemského povrchu. V této souvislosti se až prorocky jeví slova Alberta Einsteina: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“

Tyto události nás nemohou nechat chladnými. Modleme se za mír ve světě, zvláště v této době, kdy vítězí propaganda, která nás zastrašuje. Modleme se také za státy, které mají jaderné zbraně nebo se snaží je vytvořit.

Královno míru, oroduj za nás!