Sestry a bratři, dnes slavíme sv. Štěpána prvomučedníka. Možná si kladete otázku, proč se v čase vánoční radosti objevuje svátek mučedníka Štěpána.


V prvním čtení jsme slyšeli slova umírajícího Štěpána: „Pane Ježíši přijmi mého ducha!“ a „Pane nepřičítej jim tento hřích“ Tato slova nám ukazují na Štěpánovo sjednocení s Ukřižovaným. Ježíš v Lukášově evangeliu na kříži zvolal: „Otče, do tvých rukou poroučím svého ducha“ a „Otče odpusť jim, vždyť nevědí co činí.“

Svědectví sv. Štěpána nám ukazuje na důvod, proč se Ježíš narodil. Za jakým účelem se Ježíš narodil? Odpověď na otázku je jednou z šesti základních pravd víry. Tyto pravdy jsou na začátku v kancionálu a zní takto. 

  • Bůh je jeden.
  • Bůh je nejvýš spravedlivý.
  • Jsou tři božské osoby: Otec, Syn a Duch svatý.
  • Bůh Syn se stal člověkem, aby nás svou smrtí na kříži vykoupil a na věky spasil.
  • Duše lidská je nesmrtelná.
  • Milosti Boží je k spasení nevyhnutelně potřeba.

Na naši otázku odpovídá bod č. 4.: „Bůh Syn se stal člověkem, aby nás svou smrtí na kříži vykoupil a na věky spasil."

Sv. Štěpán nám připomíná velikonoční tajemství. Jméno Štěpán (řecky stephanos) v řečtině znamená věnec, koruna, odměna. Myslí se tím věnec vítězství. Jak píše sv. Pavel: Dobrý boj jsem bojoval svůj běh jsem skončil víru jsem uchoval. Nyní mě čeká věnec spravedlnosti, který mi v onen den dá Pán spravedlivý soudce. A nejen mně; stejně tak i všem, kdo s láskou čekají na jeho příchod. (2 Tim 4,7-8)

Den úmrtí světců bývá nazýván jako dies natalis tzn. den narození. Den narození pro nebe. Řecký výraz martyr, kterým se označují mučedníci znamená svědek. Svědek víry. Mučednictví je vrcholem křesťanské statečnosti. Statečnost musíme prokazovat i v běžném životě. Někdy může být náročný být statečný v drobných každodenních povinnostech. Na závěr si položme několik otázek o naší víře.

Stydím se za svoji víru?

Jde to na mě poznat že jsem věřící?

Jak svědčím o víře?