Cérky z farnosti mi doporučily novou Orkovu knihu Nevyžádané rady mládeži. A byl to dobrý tip.


Knihu jsem přečetl jedním dechem asi za hodinku a půl. Vnímám, ze je v ni oheň. Ne oheň z Ohňové země. Oheň Ducha. Vnímal jsem stejné pocity, jako když při kázání skrze mě mluví Duch svatý. Kniha je nadčasovým lehce provokativním proroctvím, ke kterému se rád vrátím.

Orko čtenáře provokuje. Napsal jsem mu e-mail. Obvykle to nedělám. Četba je motivační. Kniha probouzí novou vášeň jít a bojovat. Vášeň, kterou ve mě dusí povinnosti, stereotyp, slabosti, hřích... Vácha umí v člověku probudit elán a chuť do práce. Nesedět na zadku. Jít. Přemáhat se. I když to bolí. I když nebudu mít teplé jidlo.

V myšlence "Skoro bych řekl že bez tance to nejde. (s. 61), cítim závan Exupéryho Citadely. Autor vyniká humorem, lehkostí a svěžestí. Poselstvím díla je abych nepromarnil čas: nejvzácnější dar, který mi byl dán.

Přikládám pár myšlenek, které mě oslovily:

Všichni, kteří říkají, že jim jde o proncip, pamatuj, že jim o princip nejde nikdy. (s. 48)

Jestli máš dojem, že kázání nestálo za nic, pusť si v neděli odpoledne youtubko a nějaké si najdi. (s. 48)

Virtuálním samopalem zabíjíš především svoje odpoledne. (s. 57)

Pamatuj, že musíš rozvíjet svoje tři rozměry duše, mystický, umělecký a vědecký. Sportuj, duše a tělo jdou ruku v ruce. (s. 61)

A ano, když v konfliktu budeš váhat mezi moudrými radymi rodičů a svojí manželkou, vždycky vol manželku, tečka. (s. 73)

Nauč se stejně tak intenzivně odpočívat, intenzivně spát, intenzivně studovat, intenzivně běžet, intenzivně slavit, intenzivně cokoli. (s. 95)