O NHL se zajímám už od svého dětství, ale na jméno Miroslava Fryčera jsem narazil až nedávno na webu bezfrazi.cz kde byl úryvek z jeho knihy Můj divoký hokejový život


Miroslav Fryčer emigroval z Československa na podzim roku 1981 a celé osmdesáté roky hrál v NHL za Quebec, Toronto, Detroit a Edmonton. Bez nadsázky se dá říct, že hrál v NHL v nejofenzivnějším období v celé historii slavné ligy. TItulek odkazuje na zápas Toronto-Edmonton. Za Edmonton hrál nedostižný Wayne Gretzky, který zakončil sezónu se ziskem 215 bodů, což je absolutní a nedostižný rekord NHL. (Dnes je úspěch když některý hráč překoná stobodovou hranici). 8. 1. 1986 Greztky nasbíral 3 góly a 3 asistence. Ten večer ale patřil jinému. Miroslavu Fryčerovi, který vstřelil 4 góly a stal se první hvězdou večera. Wayne se do výběru tří hvězd tentokrát ani nedostal. Toronto vyhrálo 11:9

Níže je video se sestřihem ze zápasu. Doporučuju si ho pustit od 9 minuty, tj. před druhým gólem M. Fryčera a doporučuju ho shlédnout až do konce (je to asi pět minut). Je to neskuktečný nářez. Na videu jde také hezky vidět, jak se hokej změnil.

Kniha Můj divoký hokejový život je čtivou a velmi otevřenou zpovědí sportovce, který se nevyhýbá ani temným stránkám života. 80. roky v NHL se nesly dle pravidla: Play hard, party hard. Miroslav Fryčer přiznává, že ho jeho divoká minulost dohnala. Kvůli problémům s alkoholem a vrozené vadě jater musel jít na transplantaci.

"Já svůj overtime žiju přes sedmnáct let. Vím, že konec může přijít kdykoli. Stejně tak jsem smířený s tím, že tady nebudu do osmdesáti jako normální, zdraví chlapi. Tedy asi nebudu. Vždycky jsem byl optimistický realista, ale lékaři mi hned na začátku jasně řekli, že prášky, které beru, pomáhají udržovat transplanotovaná játra, ostatním orgánům však škodí.

Patnáct let s novými játry se dožijí asi dvě třetiny pacientů. Každým dalším rokem se procento snižuje a já se ve statistikách pomalu blížím k vzácnějším číslům. Když jdu na kontrolu do transplantačního centra v Brně, sestřička se vždycky směje: "Vy už jste veterán. Vám nemusím říkat, jak to tady funguje."

Člověk si ani neuvědomí, jak už je to dlouho. Uteklo to krásně. I proto, že jsem dokázal být vděčný za každý den, za každou hodinu."