V krátkém článku nabízím reflexi nad postem.


V době postní je obvyklé dávat si předsevzetí. Dříve jsem si na půst dával předsevzetí od alkoholu někdy od kávy, jindy žádné. Předsevzetí od alkoholu či kávy skončily ihned při neděli Vzkříšení. Poznal jsem, že výjimky z postního předsevzetí vedou k tomu, že půst vyšumí do ztracena. Už loni či předloni jsem si chtěl dát půst od sociálních sítí, což tehdy bohužel nešlo. 

Letos jsem do toho praštil. Messenger a aplikaci FB jsem z telefonu smazal už dříve, inspirovala mě k tomu moje sestra. Během postu jsem si uvědomil, že mi chybí jen kontakt s pár lidmi a jinak že mi FB ani signály nechybí. Naopak jsem zakoušel obrovskou svobodu od různých žabomyších válek. Najednou mám podstatně více času na podstatné věci.

Víte jaký je rozdíl mezi FB a ledničkou?

Žádný, člověk tam chodí každých deset minut, i když ví, že tam nic není.

Z postu jsem vyvodil důsledek, že chodím na FB a signály jen jednou denně.1 Důsledně se odhlašuji, což taky pomáhá (opisovat pořád kód z SMS mě nebaví). Návštěvu sociálních sítí se snažím plánovat tak, abych na ně měl omezený čas. Na vyřízení FB mi teď obvykle stačí deset minut o přestávce ve škole...

Na závěr tématická písnička od Adorare.

 

1 Ano, dnes jsem na signálech podruhé, tzn. že jsem dnes bez FB.