Recenze knihy Snadná cesta z prokrastinace.


Myslím si že všichni z nás se setkali s rovnicí, která je v titulku tohoto článku. Po přečtení knihy Snadná cesta z prokrastinace jsem poupravil svůj názor. Souhlasím s Neilem Fiore, který ukazuje, že prokrastinace je strachem z úspěchu nebo neúspěchu. Prokrastinující člověk ví, že má před sebou nějaký úkol, ale ze strachu se věnuje činnostem, které přinášejí okamžité uspokojení. Revoluční myšlenka knihy je Antirozvrh.

Co to je Antirozvrh? Autor doporučuje jako první plánovat věci příjemné které mě baví. Proč? Prokrastinátor má často v sobě zakódováno, že život se skládá z plnění nepříjemných povinností a na zábavu a koníčky není čas. Když si naplánuji (samozřejmě v rozumné míře) zábavu a odpočinek, tak se při práci budu těšit na setkání s přáteli, či na endorfiny z pohybu…

Kniha je plná praktických příkladů a velmi dobře odhaluje vzorce chování které jsou spojeny s prokrastinací. Pojmenování problému je prvním krokem k řešení. Mě osobně zaujala problematika vnitřní motivace. Ano některé věci musím udělat, ale když se pro ně sám dobrovolně rozhodnu tak mi půjdou lépe a můžou mě bavit. Udělat si z práce zábavu. Netřeba dřít od rána do rána. Denně stačí několik půlhodinových bloků s vysokou koncentrací na daný úkol, po kterých následuje drobná odměna. A také radost z dobře vykonané práce.

Možná si říkáte: Já neprokrastinuju, práce s odpočinkem je v rovnováze, tak proč bych měl číst tuto knihu? Vidím dva základní důvody: Autor na příkladu úspěšného manažera ukazuje, že může být v životě nějaká malá oblast, ve které prokrastinujeme a/nebo v mém okolí mohou být prokrastinátoři s kterými musím žít či pracovat. Jak na to ukazuje poslední kapitola.

Kniha je psána velmi srozumitelně a čtivě i proto, že je plná příkladů z autorovy psychologické praxe a z jeho života. Kniha mě velmi pomohla v osobnostním rozvoji. Některé podstatné myšlenky jsem napsal na lístečky a nalepil na displej, abych je měl stále na očích. 

Vnitřní motivaci, radosti z práce a odpočinku zdar.

 

FIORE, Neil. Snadná cesta z prokrastinace. Jak přestat odkládat úkoly. Praha: Grada Publishing 2014, první české vydání, 224 stran. ISBN 978-80-247-5083-5