Osobnější úvaha nad pravidelným čtením bible v mém životě.


Jako ministranti jsme měli jeden úkol v rámci soutěže najít kde Ježíš mluví o pravdě. Ostatní ministranti říkali, že není fér to najít v konkordanci. Tak jsem ji nepoužil a šel na to systematicky. Přečetl jsem si synoptiky a nic. Začal jsem číst Janovo evangelium a skončil jsem v osmé kapitole a pak už nepřečetl ani čárku. Cíl byl splněn.

"Poznáte pravdu, a pravda vás osvobodí." (J 8,32)

Po této epizodě jsem už nijak pravidelně nečetl Písmo, resp. jednou jsem se pokusil číst podle plánu Angela Scarana, který jsem dostal od tehdejšího šéfredaktora signálů (bylo to v prosinci roku 2004). Začal jsem v lednu a skončil v únoru...

V prváku na fakultě nás učila sr. Gabriela Vlková Úvod do Písma svatého. Svým příkladem nás motivovala k lásce k Božímu slovu a k jeho četbě. Její bible byla značně opotřebovaná, ale se mnou to nepohnulo.

Během mých seminárních studií vyšla Jeruzalémská bible. Jeden výtisk jsem si zakoupil a nechal podepsat prof. Halasem, který ji s manželkou přeložil. Řekl jsem si, že když mám novou bibli, tak bych si ji mohl přečíst. Začal jsem číst od začátku (ano věděl jsem, že je to nedoporučená varianta). Nevím jestli jsem začal v roce 2009 nebo 2010. Skončil jsem jsem v prosinci 2018. 

Naučil jsem se číst celkem pravidelně po modlitbě nešpor a tak jsem si řekl, že budu pokračovat s Ekumenickým překladem. Tentokrát jsem si koupil plán čtení podle Angela Scarana a začal jsem v prosinci 2018. Skončil jsem v dubnu 2020. I když se mi nedařilo číst každý den a byl jsem ve skluzu, tak jsem to nevzdal.

Během doby kdy jsem četl jsem přemýšlel jak budu pokračovat s pravidelnou četbou. Původní nápad byl číst v angličtině, ale ten jsem zavrhl pro slabou znalost jazyka. Další idea byla přečíst si Slovo na cestu i se všemi poznámkami od začátku až do konce. Tento překlad je dost jiný, ale obsahuje spoustu poznámek jak pro studium tak pro aplikaci Božího slova.

Během studií jsme měli lekce rétoriky s paní Martinou Pavlíkovou, která se nám snažila předat jak máme pracovat s Písmem svatým a jak nejlépe uchopit službu lektora. Též nám říkala, jak je důležité číst si nahlas. Přišlo mi to zvláštní. Vím, nemyslela skripta, ale Boží slovo. 

Letos před Velikonocemi mě oslovila, zda bych pro projekt kulturaslova.cz nenačetl některá evangelia. Což o to, udělal jsem to, ale nebylo to ono. Na základě tohoto impulsu jsem začal přemýšlet o čtení nahlas. Slovo na cestu jsem číst nechtěl protože jsem nevěděl jak to půjde. U Jeruzalémské bible jsem věděl, že prof. Halas předčítal svojí manželce a při překladu dbali i na čtivost. Nakonec jsem začal číst liturgický překlad Nového zákona. Každý den jednu kapitolu vcelku a potom poznámky. Též se snažím meditovat nad přečteným textem.

Již dříve jsem udělal zkušenost, že když se čte text nahlas, tak si člověk všimne věcí, které ho předtím ani nenapadly.

A jak číst na cestách? Před několika lety jsem dostal Nový zákon do kapsy a když jsem na cestách tak se snažím si přečíst čtyři kapitoly denně, tak jak to je obvyklé podle rozpisu A. Scarana nebo je možné číst v telefonu či tabletu.

V čtení Bible nalézám pokoj a někdy též i odpovědi na aktuální otázky.

Neznalost Písma je neznalost Krista. (sv. Jeroným)