Kázání ze slavnosti Matky Boží Panny Marie.


Gaux, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Sestry a bratři,

dnes slavíme slavnost Matky Boží Panny Marie. Katolická církev dnes rovněž slaví Světový den míru.

Dne 13. května 1917 se zjevila Panna Maria ve Fatimě třem dětem. Zjevení naznačuje veliké utrpení, jehož jsme byli svědky ve 20. století.

Stejného dne byl v Římě pod Michelangelovou freskou Posledního soudu vysvěcen na biskupa Eugenio Pacelli. Tento muž byl říman, šlechtic a papežský diplomat. Jeho první misí bylo v 25 letech vyřídit kondolenci k úmrtí britské královny Viktorie. 2. března 1939 v den svých 63. narozenin byl zvolen na Petrův stolec.

Jeho biskupské heslo je v titulku článku: "Opus iustitae pax." (Mír je dílem spravedlnosti). Latinské slovo pax můžeme přeložit též jako pokoj. Toto heslo bylo červenou nití jeho služby. Pius XII. přidal do loretánských litanií invokaci: Královno míru, oroduj za nás.

Během druhé světové války pomáhal židům nejrůznějšími cestami. Otevřel pro ně klauzury klášterů, diplomatickými cestami pomáhal zařizovat pasy a v jeho ložnicích v Castel Gandolfu byly těhotné a kojící ženy. Římský rabín pojmenoval svého syna Eugenio, právě na počest papeže. 

Když byl bombardován Řím, tak papež jel pouze s řidičem na zasažená místa, aby sdílel utrpení svého lidu. Dodnes je v parčíku u baziliky  sv. Vavřince za hradbami jeho socha, která připomíná tuto událost. Pius XII umírá v roce 1958 s respektem okolí.

V roce 1963 vznikla divadelní hra Náměstek, která očerňuje Pia XII. Plody této propagandy jsou viditelné i dnes. Někteří říkají, že Pius XII. byl Hitlerův papež. Jiní mu vyčítají, že přál Hitlerovi k narozeninám v době kdy byl apoštolským nunciem v Německu, což byla věc předepsaná diplomatickým protokolem. Hitler měl v plánu únos papeže, ke kterému nakonec nedošlo.

Na úryvcích ze života papeže Pia XII. jsem se snažil ukázat, že pro mír je třeba pracovat. Ve střední Evropě máme pocit, že mír je samozřejmost. Druhá světová válka je příliš vzdálená. Je dobré pracovat pro mír. Může to být nejen modlitbou, ale i konkrétními skutky.

Mír není samozřejmost, mír je dar.