Nedávno jsem na internetu narazil na stanovy KSČM. (K nahlédnutí zde: http://www.kscm.cz/index.asp?thema=2680&category=). Zarazil mě bod č. 4, který cituji a připojuji k němu své výhrady.


4. Programovým cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, postavená na maximální občanské samosprávě, prosperující a sociálně spravedlivá, pečující o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír. Program KSČM vychází z marxistické teorie otevřené dialogu s mezinárodním komunistickým a levicovým hnutím, novým myšlenkám a poznatkům.

KSČM usiluje o to, aby byla stranou masovou, která pracuje na základě kolektivnosti jednání a rozhodování, samosprávných principů a široké vnitrostranické demokracie.

Hned v první větě je zarážející, že mluví o socialismu jako o pluralitní společnosti. Socialismus přece předpokládá společné vlastnictví výrobních prostředků. Jak vypadala ona pluralita po roce 1948 u nás dobře víme...

Hybnou silou dějin (dle Marxe) je třídní boj, který je založený na třídní nenávisti. Nelze vybudovat společnost, kde si budou všichni rovni atd. která je založena na nevnávisti. Pokud je něco založeno na hříchu, nemůže to mít dlouhé trvání.

Dále je zarážející, že se KSČM bezostyšně hlásí k marxismu. Uznávám, že myšlenka společnosti svobodných rovnoprávných atd. je hezká, ale bohužel nereálná. (Stejně jako další Marxovy myšlenky). Zde se hodí připomenout výrok Winstona Churchilla: "Kdo není ve dvaceti komunista nemá srdce, kdo jím zůstane ve třiceti nemá rozum." Je třeba říct, že KSČM se rozešla se stalinismem a jinými nedemokratickými praktikami. (http://www.kscm.cz/article.asp?thema=4028&item=40625) Na jednu stranu je to krásné gesto, ale na stranu druhou se vkrádají pochybnosti, zda to není jen lov na voliče. Příklady z historie napovídají, že socialismus toho s demokracií obvykle nemá mnoho společného.

V druhém odstavci citovaného textu píšou o široké vnitrostranické demokracii. Myslím, že o tomto bodě by mohl mluvit Rudolf Slánský - kdyby žil.

Než půjdete k volbám tak se pořádně rozmyslete koho volit. A určitě běžte, má to smysl.