Drahé sestry a bratři,

v dnešním evangeliu jsme slyšeli o Ježíšově působení v Kafarnau. Zástupy žasly nad jeho učením protože v jeho slově byla moc. Slovo moc odkazuje na autoritu samého Boha, který slovem stvořil zemi.


Slovo moc je charakteristické i pro dnešního světce sv. Řehoře. Sv. Řehoř pocházel z významné římské patricijské rodiny. Jeho rodiče byli křesťané, ale jeho výchova a vzdělání směřovalo k světské kariéře. Rodiče sv. Řehoře bývají uváděni v seznamech svatých.

Po absolvování studií se stal městským prefektem. Po smrti svého otce v roce 574 opustil světský úřad. Pravděpodobně vstoupil k benediktinům a v domě svého otce založil klášter sv. Ondřeje. Další kláštery vznikly na rodinných statcích na Sicílii. Mnoho majetku prodal a peníze rozdal chudým. 

Později byl vysvěcen na jáhna a asi šest let po opuštění úřadu prefekta byl poslán papežem jako jeho vyslanec (apokristiář) do Konstantinopole. V roce 590 byl zvolen papežem a 3. 9. 590 přijal biskupské svěcení. Jako papež obnovil pořádek a kázeň na papežském dvoře. Jeho nejbližší spolupracovníci byli pouze duchovní. Jako papež reformoval liturgii a církevní hudbu. Gregoriánský chorál získal svůj název podle něho. Všechny reformy prováděl důsledně s velkým taktem a mírností. V době Řehořova pontifikátu začal konstantinopolský patriarcha používat titul ekumenický (tj. všeobecný) patriarcha. Řehoř na to zareagoval uživáním titulu Služebník služebníků Božích (Servus servorum Dei).

Jako vrchol své činnosti považoval vedení duší, které nazval uměním všech umění. O tomto umění napsal knihu Regula pastoralis. To že to nebyla pouhá slova, potvrzovala i praxe jeho života. Sv. Řehoř zvláště pamatoval na chudé. Denně bylo zváno k jeho stolu 12 velmi chudých lidí, které osobně vítal. Také poslal 40 misionářů do Anglie.

Se svatým Řehořem jsou spojeny také tzv. Gregoriánské mše. Jedná se o třicet mší svatých, které jsou slouženy ve třiceti dnech pouze za duši jednoho zemřelého. Tato tradice vznikla poté, co se světec doslechl, že u jednoho mnicha se po jeho smrti našly peníze, čímž porušil slib chudoby. Řehoř za něj nechal odsloužit třicet mší ve třiceti dnech. Duše onoho mnicha se zjevila jeho bratrovi v nebeské záři a tím bylo oznámeno vysvobození z očistce. Tato praxe pomáhání duším v očistci byla koncem 19. století schválena církví.

Sestry a bratři, přeji sobě i Vám ať svěřenou moc prosazujeme stejně jako sv. Řehoř: důsledně s taktem a mírností.

Amen.