Na dušičky jsem byl pozván, abych sloužil mši svatou ve Francově Lhotě. Po mši svaté jsem dostal dárek, který mě velmi mile překvapil.


Dárek, který jsem dostal souvisí s obětí mše svaté. Podle encykliky Mediator Dei Pia XII. oběť mše svaté přinášejí jistým způsobem i věřící. Děje se tak skrze ruce kněze, který jedná v osobě Krista jakožto Hlavy a přináší oběť jménem věřících. (Mediator Dei č. 90 a 92)

Věřící ze Lhot mi věnovali pytlík hostií a já jsem si vzpomněl na sv. Václava: 

"V průvodu jediného slouhy, podtají a nepoznaný chodívav do polí a vinic, žal tam pšenici a sbíral hrozny a vykonával vlastní rukou všecky práce, kterýchž potřebí bylo ke zhotovení hostií a vína ke mši pro kněze." (František Palacký, Dějiny národu českého v Čechách a na Moravě)

Jeden z kněží ve Francově Lhotě zavedl krásnou tradici. Druháci zasejí na poli rodičů kardinála Trochty obilí, o které se starají. Ve třetí tříde, před prvním svatým příjímáním, obilí sklidí a jednou s ním do mlýna. Z umleté mouky jsou upečny hostie.

Dle mého názoru je to výborný počin. Děti si krásně mohou uvědomit svůj podíl na oběti mše svaté. Dobře ví, co znamenejí slova "je to plod země a lidské práce".