Kázání ze svatby mojí sestry.

Marti a Mílo,

za chvíli uzavřete církevní manželství. Právnící nazývají manželství consortium totius vitae – společenství celého života. Nyní se zaměříme na samotné slovo consortium. Slovo je složeno ze dvou částí, con a sors. Pro nás je podstatná druhá část tj. sors – los, losovací kamínek, nebo také osud, či životní úděl.

Vstupujete do společného životního údělu. Za několik okamžiků si slíbíte lásku, úctu a věrnost a naplníte tím výrok Stvořitele: Proto muž opustí otce i matku a přidrží se své ženy a budou jeden člověk (Gn 2,24). Nedávno jsem na internetu četl mužské vnímání faktu, že manželé jsou jedním tělem. Manžel říká manželce: Když jsme jedno tělo, je jedno, kdo to pivo vypije. A vypil ho.

Před manželským slibem budete odpovídat na tři otázky. První se týká svobody Vašeho rozhodnutí. Potom budete dotázáni, zda si chcete slíbit lásku, úctu a věrnost až do smrti. Třetí otázka je, zda přijmete děti. V této homilii se zaměříme na tyto tři otázky.

První otázka: Svoboda a upřímnost rozhodnutí. Kdybyste se nerozhodli svobodně, tak byste asi těžko mohli být šťastni.

Třetí otázka je, zda přijmete děti. Dítě můžete milovat výhradně skrze lásku k partnerovi, všechny ostatní formy jsou nejen nezdravé, ale přímo likvidační. V žebříčku musí být manžel/manželka výš než dítě, jinak to sklouzne ke kultu dítěte. Toho je dnes všude plno. V jedné internetové diskusi byl odstrašující příklad, kam vede kult dítěte. Jedna žena napsala na web pro maminky: "Čas, který strávím s manželem sama, bez dítěte, považuji za ztracený." Důležitá věc je, abyste si ideálně jednou za měsíc někam vyrazili. Až si uděláte na sebe čas, tak se věnujte sobě, svým koníčkům. Neřešte provozní problémy. Neřešte to, že Míla nepřinesl kytku k svátku. Neřešte to, že Martička zapomněla koupit jahody. Věnujte ten čas sobě.

V druhé otázce se vás otec Milan zeptá, jestli si chcete opravdu na celý život slíbit lásku úctu a věrnost. Láska úcta a věrnost na celý život jsou podstatné vlastnosti křesťanského manželství.

Mílo, kolik projevů lásky denně potřebuje Marta? 50, když je všechno OK tak stačí 5.

Marti, kolik projevů úcty denně potřebuje Míla? 5, když je vše OK stačí 1,7.

Jedna moje kamarádka, která je téměř osm let vdaná hezky definovala lásku: "Láska je ovoce na kmeni úcty a věrnosti." V evangelním úryvku jsme slyšeli Ježíšův výrok: Milujte se navzájem, jako jsem já miloval Vás. Láska je červenou nití, která se vine svatebním obřadem. Řečtina má pět výrazů pro lásku. Nejvyšší druh lásky je agapé -  láska, která chce dobro toho druhého. Ve druhém čtení jsme slyšeli hymnus sv. Pavla na lásku. Pavel v hymnu užívá pro lásku termín agapé.

„Patnáct příkladů chování lásky – ve verších 4 – 7 by se dalo jistě rozmnožit. Ale samotné jejich uspořádání působí výmluvným a v jistém způsobu uceleným dojmem.“ (Ladislav Tichý, Chvála lásky, s. 82.)

"Láska je shovívavá, láska je dobrosrdečná, nezávidí, láska se nevychloubá, nenadýmá, nedělá, co se nepatří, nemyslí jen a jen na sebe, nerozčiluje se, zapomíná, když jí někdo ublíží, má zármutek, když se dělá něco špatného, ale raduje se, když lidé žijí podle pravdy."

Vy si tento text můžete vzít jako zrcadlo pro svoje chování. Můžete v něm vidět životní ideál pro své chování.

Marti, ty si můžeš říci:

"Marta je shovívavá, Marta je dobrosrdečná, nezávidí, Marta se nevychloubá, nenadýmá, nedělá, co se nepatří, nemyslí jen a jen na sebe, nerozčiluje se, zapomíná, když jí někdo ublíží, má zármutek, když se dělá něco špatného, ale raduje se, když lidé žijí podle pravdy."

Mílo ty si můžeš říci:

"Míla je shovívavý, Míla je dobrosrdečný, nezávidí, Míla se nevychloubá, nenadýmá, nedělá, co se nepatří, nemyslí jen a jen na sebe, nerozčiluje se, zapomíná, když mu někdo ublíží, má zármutek, když se dělá něco špatného, ale raduje se, když lidé žijí podle pravdy."